Det väsentliga rummet: en designpedagogisk undersökning med fokus på designprocessen, allemansrätten och det offentliga rummet
2011 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis [Artistic work]
Abstract [sv]
I det här examensarbetet undersöktes hur designprocessen kan se ut när en grupp medelålders människor genom två workshops tar sig an ett designprojekt med hjälp av participatory design i det offentliga rummet. Participatory design innebär en deltagande design där brukaren, alltså den tänkta användaren, är med i hela designprocessen. Jag har utgått från allemansrätten som ram för det offentliga rummet. Jag har använt mig av etnografiskt inspirerad metod och gjort ett kortare fältarbete i en liten stad i Dalarna där jag genomförde designprojektet. Undersökningen utgår från frågeställningen:
Hur kan designprocessen se ut när en grupp arbetar kollektivt med det offentliga rummet och allemansrätten som utgångspunk i ett designpedagogiskt projekt?
Projektet har sedan dokumenterats med hjälp av foto, film och fältanteckningar. I anslutning till varje workshop har ett samtal skett, där deltagarna berättat om designprocessen och upplevelserna av att arbeta med design i det offentliga rummet. Intervjuerna har sedan analyserats med hjälp av socialkonstruktionistisk teori.
I gestaltningen visade jag en processfilm från workshop två. Filmen visar på gruppens designprocess i arbetet med en artefakt i det offentliga rummet och hur de går till väga i sitt arbete. Hammocken som gruppen gjorde på platsen finns även delvis med i utställningen. Den visade på materialet som användes och hur deltagarna använde sig av det. Till gestaltningen gjordes även en affisch. Bakgrundsbilden på affischen visar platsen där workshop två utfördes. På affischen fanns även stadsmiljörådets "agenda för staden":
1. Staden är demokratins arena
2. Stadens struktur är avgörande för en, hållbar samhällsutveckling
3. Komplexitet och vitalitet är stadens kännemärken
4. Gatan, torget och parken är stadens vardagsrum
5. Allemansrätten gäller också i staden
6. Successiv förändring ger staden, kontinuitet och mångfald
Dessa punkter var viktiga för att ringa in och förtydliga arbetets syfte. Utställningens olika delar, inklusive uppsatsen, kommunicerade tillsammans hela undersökningen.
Place, publisher, year, edition, pages
2011. , p. 40 + bildbilagor
Series
Uppsats : BI : Examensarbete : Inriktning Design 2010
Keywords [sv]
design, designprocesser, allemansrätten, offentliga platser
National Category
Art History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:konstfack:diva-3253OAI: oai:DiVA.org:konstfack-3253DiVA, id: diva2:461378
Educational program
Bildpedagogik med inriktning mot konst, media och design, 41-60 p
Uppsok
Fine Art
Supervisors
Examiners
Note
BI / Konst
De bifogade processbilderna (1-7) visar endast ett urval.
2011-12-032011-12-032011-12-03Bibliographically approved