Materialet och traditionens estetik: ett undersökande arbete om ungdomars syn på material
2008 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 15 credits / 22,5 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Den här uppsatsen behandlar frågeställningen
hur gymnasieelever idag förhåller sig till hemslöjdsrörelsens tradition och syn på material i förhållande till hantverk? Syftet med undersökningen är att lyfta fram och diskutera hur dagens ungdomar förhåller sig till material i jämförelse med den tradition som vuxit fram ur det sena 1800-talets hemslöjds- och sociala reformrörelser. Genom litteraturstudier inom området lyfter undersökningen fram tankegångar om på vilket sätt hemslöjdsrörelsens estetik och därmed förhållande till material, kunnat vinna ett mer allmänt utbrett anseende. I ett designpedagogiskt projekt som tar avstamp i etnologen Charlotte Hyltén-Cavallius teorier om hur hemslöjdsrörelsen värderar olika material, är arbetets avsikt att undersöka i vad mån dessa ideal än i dag präglar gymnasieelevers förhållningssätt till material.
Insamlingen av empiriskt material till undersökningen har skett med etnografisk metod i samband med det designpedagogiska projektet, den praktiska undersökningen. Observationer, fältanteckningar, fotodokumentation och samtal har fungerat som hjälpmedel för studien. Undersökningsgruppen har bestått av elever i årskurs tre på gymnasiets estetiska program i en mindre mellansvensk stad. Genom ett tredimensionellt gestaltande arbete, där eleverna utifrån en given uppgift väljer och förhåller sig till ett smörgåsbord av material av traditionell och icke-traditionell, industriell karaktär, besvaras undersökningens frågeställning, praktiskt och visuellt.
Resultatet av undersökningen visar på att den undersökta gruppen som en indikation för gruppen ungdomar och gymnasieelever inte värderar material utifrån de kriterier som förvaltas av hemslöjdsrörelsen. Hos den undersökta gruppen har det framkommit att material i första hand svarar för ett visuellt uttryck, en komponent i en bild snarare än som en bärare av traditionsbunden kunskap och värderingar om material.
Undersökningsresultatet redovisas i en utställning där resultatet av det designpedagogiska projektet, elevernas praktiska arbeten, tillsammans med undersökningens skrivna del besvarar frågeställningen.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Konstfack, Inst. för bildpedagogik , 2008. , p. 36
Series
Uppsats : BI : Examensarbete : 180-200 : Inriktning Design 2008
Keywords [sv]
hemslöjd, hemslöjdsrörelsen, estetik, gymnasieungdom, ungdomar, förhållningssätt
National Category
Art History
Identifiers
URN: urn:nbn:se:konstfack:diva-569OAI: oai:DiVA.org:konstfack-569DiVA, id: diva2:413065
Uppsok
Fine Art
Supervisors
2011-04-272011-04-262011-04-27Bibliographically approved