En miljöpsykologisk studie av Tärnsjö Folkets Hus och det offentliga rummet: Hur kan jag med nya element, förändra rummets tempon för att stödja ny rumslig funktion?
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 20 credits / 30 HE credits
Student thesis [Artistic work]
Abstract [sv]
Det här är mitt kandidatexamensprojekt i Inredningsarkitektur och möbeldesign, framlagt under vårterminen 2020 på Konstfack. Projektet är en undersökning av hur en omgestaltning av ett rum (Tärnsjö Folkets Hus), skulle kunna göras med hjälp av upplevelseanalys. Målet är ett förändrat rumsligt tempo med hjälp av nya element utifrån beskriven funktion.
Inredningsarkitektur kan vara ett instrument format utifrån miljöpsykologiska reflektioner. Likaså är det rimligt att betrakta arkitektur som rumslig kommunikation, något som hjälper till att förklara användandet av rummet. Det är alltså möjligt att tala om relationen mellan den fysiska platsen och människan, där rummet blir en aktör som påverkar mänskligt beteende och känsloläge. Ur ett sådant synsätt har arkitekten möjlighet att regissera upplevelser.
Folkets Hus är projektets sociala kontext och Folkets Hus Tärnsjö den rumsliga kontexten. Min gestaltning består av ritningar, som en pedagogisk visualisering över projektets metoder och process. Mitt projekt kan kanske närmast beskrivas som en skissmetodik för att holistiskt se på rum.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 45
Keywords [sv]
Miljöpsykologi, Arkitekturpsykologi, Offentliga rum, Folkets Hus, Inredningsarkitektur, Människa och arkitektur, Fenomenologi, Upplevelseanalys
National Category
Humanities and the Arts Architecture
Identifiers
URN: urn:nbn:se:konstfack:diva-7388OAI: oai:DiVA.org:konstfack-7388DiVA, id: diva2:1446433
Educational program
Interior Architecture & Furniture Design (Bachelor)
Supervisors
Examiners
2020-08-072020-06-242020-08-07Bibliographically approved